Масляна!

Масляний тиждень або Сирна седмиця - це останній тиждень перед Великим постом. Святкування Масляної починається за 56 днів до Великодня, тому дата змінюється щороку. У 2023 році Великдень випадає на 16 квітня, значить, Масляний тиждень у 2023 році розпочнеться в понеділок, 20 лютого, і закінчиться в неділю, 26 лютого.

Масляна 2023 - традиції святкування 

Свято Масляної прийшло до нас із язичницької культури і спочатку було пов'язане з днем весняного рівнодення - народ проводжав зиму і зустрічав весну. Але після прийняття християнства виявилося, що традиційний час свята випадає якраз на Великий піст, тому Масляну довелося змістити - на останній тиждень перед постом. 

За церковною традицією на Масляну вже не можна їсти м'ясо, але можна інші скоромні продукти. Також на Сирній седмиці скасовується піст в середу і п'ятницю. За Масляний тиждень люди намагаються наїстися молочних продуктів, яєць, риби і головної страви - млинців, аби потім мати сили витримати довгий піст.

Млинці пекли впродовж усієї Масляної - на честь слов'янського бога Сонця Ярила, а в кінці святкування спалювали опудало - Мару, яка символізувала смерть і народження природи. 




Коментарі